top of page

  Dok’n'Ritam 

DKSG 4.6 manje-79.jpg

 

Festival muzičkog dokumentarnog filma

 

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n'Ritam ( D'N'R)  je prvi ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016.

Festival se sastoji od  takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za nagrade - nagradu žirija I nagradu publike, takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika.

 

Nagrada festivala sastoji se od replike skulpture čiji je autor evropski poznat vajar Vitold Košir i nagradnog fonda FCS i donatora- sponzora.

 

U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaraoca koji učešćem na tribinama, tematskim panelima, doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala.

 

Posebni programi unutar festivala na svaki način su fokusirani na ovu oblast :  program Notabook donosi promocije i  predstavljanja muzičkih knjiga, a  sekcija Work in Progress posvećena je  muzičkim dokumentarcima nacionalne produkcije. Novost koja odvaja DNR od sličnih festivala, jeste da se u ulogama učesnika u razgovoru, a ponekad i u ulozi moderatora u programima, neretko pojavljuju poznati muzičari kojima je ova vrsta nastupa poseban izazov.

 

Promovisanje i afirmacija novog žanra – podžanra u dokumentaristici i kinematografiji uopšte – u svetu je već izuzetno aktuelni žanr ; muzički dokumentarac, ovenčan je sa tri Oskara u prethodnih sedam godina. Poslednjih desetak godina u regionu snimljeno je i snima se sve veći broj muzičkih dokumentaraca, a u susednim državama se održavaju veoma posećeni  festivali ovog tipa.

 

“ U  Srbiji je ovo prvi takav festival, čiji je  cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila  i uticala na sve segmente života. Dakle, prikazivanjem kvalitetnih  filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji  stavom  i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu DNR festivala, koji će u svojoj dnk sadržati dokumente našeg ritma. “ – Sandra Rančić, autor projekta, osnivač i umetnička direktorka festivala DNR.

 

Žiri DNR uvek deluje u sastavu : reditelj, filmski kritičar, i muzičar.

 

Prethodna tri izdanja festivala obeležila je sjajna atmosfera, zanimljivi gosti, veliki broj premijerno prikazanih filmova, a  pobedničke skulpture i  finansijske nagrade, otišle su u ruke stvaralaca čiji filmovi govore o zatvaranju kultnih klubova, sastavima  Zabranjeno Pušenje, Buldožer, sviranju rokenrola u skloništima pod vihorom ratova devedesetih, Žikici Simiću,  zarobljenom vremenu iz ugla Pece Popovića, obožavaocima Džastina Bibera, koji žive na ovim prostorima…

 

 

Interesovanje javnosti i publike ukazalo je pokretačima festivala  da je za četvrto, ovogodišnje izdanje festivala neophodno proširiti delovanje, pronaći nove lokacije i povezati se sa istomišljenicima .

 

 

Dom omladine Beograda je prepoznao značaj ove manifestacije, i dogovorena saradnja izmedju festivala i DOB-a, biće realizovana 15.og i 16.juna.

 

Dorćol Platz je još jedna nova kuća u kojoj će se odvijati četvrto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, 13.og i 14.juna, a paralelno, jedan deo programa održaće se u Domu Kulture Studentski Grad.

 

www.teez.rsOd ove godine, imamo i novo pojacanje, Zorica Avramović, koja je ujedno i osnivač  streetwear brenda TZ_Teez    (prethodnih godina je bila jedan od sponzora festivala) a od sada ce se brinuti o vizuelneim platformama festivala i celokupnom dizajnu. Uz pojacanu strukturu, mladalackoj energiji i volji, kao i dugogodisnjem iskustvu osnivača i njihovoj uspešnoj saradnji sa umetnicima šiirom regiona, sigurni smo da ovaj festival korača ubrzanim hodom, korak uz već izuzetno afirmisane festivale na  kulturnoj mapi u regionu i šire.

Sandra Rančić, osnivač i direktorka festivala

received_290032242527523 (1).jpeg

Sandra Rančić

Osnivač, umetnička direktorka i selektorka festivala.

 Igor M.Toholj,

osnivač, selektor i programski direktor festivala.

20230108_204643-02 (2)_edited.jpg

The Launch in Photos

bottom of page